קנאביס רפואי עובר הקרנה, אז למה הוא לא מסומן בהתאם?

כמעט שנה חלפה מאז שחשפנו כי מוצרי קנאביס רפואי עוברים קרינה רדיואקטיבית, ומשרד הבריאות עדיין לא מחייב את חברות הקנאביס לסמן את המוצרים בהתאם, מדוע?

בשנה שעברה, בעקבות חשיפת מגזין קנאביס, הבינו לראשונה מטופלי הקנאביס הרפואי כי הקנאביס שהם מקבלים ברישיון עובר הקרנה (קרינת גמא רדיואקטיבית או בטא לא-רדיואקטיבית) במכון הגרעיני ‘שורק’, זאת על מנת לנטרל אותו מעובש, פטריות ומזיקים.

קרינה כזו נמצאת בשימוש נפוץ במוצרי מזון, ולמעט מחקר שמצא פגיעה בטרפנים (רכיבים בצמח האחראים על טעמים וריחות), טרם הוכח באופן חד-משמעי כי קרינה כזו פוגעת ברכיבים אחרים או בבריאות ולא נעשו מחקרים הבוחנים זאת לעומק.

מטופלים רבים נדהמו למשמע החדשות, ומתלוננים מאז כי ייתכן שזו אולי אחת הסיבות המרכזיות לכך שאיכות הקנאביס ירדה מאוד בשנים האחרונות. בנוסף על פי חלק מהטענות, שלא הוכחו כאמור, הקרינה גורמת לתופעות לוואי למשתמשים.

מדוע אין סימון הקרנה על קנאביס?

בניגוד למוצרי מזון מוקרנים, המחוייבים על פי חוק שימור מצרכי מזון בסימון יעודי על ידי סמל “ראדורה” (Radura), מוצרי הקנאביס הרפואי אינם מסומנים כלל ואלמלא חשיפת מגזין קנאביס ייתכן ועד היום מטופלים לא היו יודעים אודות הליך קבוע זה.

סימון ראדורה למוצר שעבר קרינה
כמעט שנה חלפה ועדיין אין סימון “ראדורה” על מוצרי קנאביס רפואי שעברו קרינה

לא בטוח שחברות הקנאביס עוברות בכך על החוק, שכן הנוהל המדובר, שפורסם בשנת 1985, מתייחס לסימון של מוצרי מזון בלבד, כגון תבלינים למשל. קנאביס רפואי, שאינו נחשב מוצר מזון על פי חוק, לא מופיע ברשימת המוצרים המחוייבים בסימון “ראדורה”.

בכל הנוגע לשימוש בחומרי הדברה, משרד הבריאות דווקא כן נוהג להתייחס לקנאביס בדומה לאופן בו מתייחסים לתבלינים, כך שסביר היה להניח שגם במקרה זה תחוייבנה החברות לסמן את מוצרי הקנאביס הרפואי ככאלה שעברו הקרנות – מה שלא קורה.

האם קרינה פוגמת בקנאביס?
האם קרינה גורמת לפגיעה בקנאביס? אין לכך תשובה חד-משמעית אבל השמועות מתפשטות (צילום של פרח מזן “רומא” של חברת IMC שפירסם מטופל בטענה כי מדובר בתוצאה של קרינה – מתוך פורום קנאביס בפייסבוק)
 חרק מת בפרח קנאביס רפואי
חרק מת בפרח קנאביס רפואי מזן “רומא” של חברת IMC. החברות נאלצות להעביר את הקנאביס הקרנה כדי לעמוד בדרישות הניקיון ובגלל שאריות עובשים, פטריות ומזיקים (תמונה: עומרי שטרן)

יש לציין שמשרד הבריאות לא מחייב את החברות להעביר את הקנאביס דרך הקרנה, אך כן מחייב אותן לעמוד ברמות ניקיון מעובשים ובקטריות. כאשר מדובר בגידול חממות לא ניתן להגיע לרמות ניקיון כאלו ללא קרינה מסוג זה, כך לפי גורמים במכון.

מה שאולי יאפשר שיווק קנאביס רפואי שלא עבר הקרנה הוא לגדל קנאביס במתקנים סגורים (“אינדור”) כפי שהחלו לאחרונה לעשות מספר חברות בענף. שיטה זו מאפשרת לשמור על סביבת גידול סטרילית שלא צריכה לכאורה לעבור הליך שכזה.

תקלות בסימון קנאביס רפואי

באופן כללי נראה שמשרד הבריאות לא מפקח על נושא סימון אריזות מוצרי הקנאביס הרפואי ולא אוכף את הנהלים שהוא עצמו קבע, למשל את הנוהל שאמור לחייב את החברות לסמן את אחוזי הקנבנואידים המדויקים על האריזה. בעקבות כך אף הוגשה תביעה ייצוגית.

אך לא רק זה. לאחרונה נחשף עוד במגזין קנאביס כי על פי החוק החדש של אריזות מוצרי עישון, גם מוצרי קנאביס רפואי, כמו מוצרי טבק, מחוייבים באריזה בצבע חום אחיד ללא מיתוג. משרד הבריאות לא שם לב לכך ולכן חברות הקנאביס פועלות בניגוד לחוק.

נוסף על כך, על פי נוהל סימון אריזות הקנאביס הרפואי במסמך IMC-GMP הרשמי (סעיף 6.1.ב.1), החברות מחוייבות לציין על האריזה גם את שם חברת הגידול ולא רק את שם היצרן. בפועל חלק מהחברות לא מציינות זאת – אך גם זה לא נאכף.

לגבי השאלה מדוע מוצרי הקנאביס לא מסומנים בסמל “ראדורה” השיב משרד הבריאות כי בעקבות הפניה תתבצע בדיקה. לגבי השאלה מדוע אינו מבהיר לחברות האם חובה עליהן לארוז את מוצרי הקנאביס באריזות חומות בלבד לא נמסרה תגובה.

המשך קריאה
Back to top button
Close

אופס!

אנא בטלו את חוסם הפרסומות כדי לצפות בתוכן באתר